5 Tipů Jak pečovat o svou sójovou svíčku

Sójový vosk nabízí skvělou udržitelnou alternativu včelího vosku. Snadněji se získává, je etičtější a je samozřejmě veganský. Koupě kvalitní sójové svíčky se dá považovat jako investice. Můžete si u ní relaxovat až 50 hodin, vůně dodá vašemu domovu útulnou atmosféru. Kvalitní olej, společně se sójovým voskem tvoří dokonalou přírodní dvojici.
Ale abyste maximalizovali dobu hoření, musíte se o ní správně starat. Zde jsou nejdůležitější tipy, jak pečovat o svou sójovou svíčku.

Tip 1 – První zapálení
První zapálení vaší sójové svíčky je určitě nejdůležitější. I když si možná nemyslíte, že je možné svíčku zapálit nesprávně, mýlili byste se.
Měli byste nechat svíčku hořet dostatečně dlouho, aby se vosk roztavil až do okrajů. U našich svíček to trvá přibližně 2 - 3 hodiny. Když plamen uhasíte dříve, než se vosk rozpustí až do okrajů, vznikne nevzhledný tunel, známý také jako paměťový kruh.
Paměťový kruh znamená, že až svíčku příště zapálíte, nebude hořet dále než zbylý vosk.
Proto je při prvním hoření potřeba dodržet, alespoň dvou hodinové hoření.

Tip 2 – Zastřihněte knot
Bez ohledu na to, zda je knot vaší svíčky bavlněný nebo dřevěný, je třeba jej před každým hořením oříznout. Tím zajistíte, že plamen bude příště hořet rovnoměrně a zabráníte rozstřikování.
Knot byste měli zastřihnout na cca 5 mm, ideálně pomocí zastřihovače knotů. Pokud však zastřihovač nemáte, nůžky poslouží stejně dobře.
Ujistěte se, že jste ze svíčky odstranili ozdoby, než ji zapálíte.

Tip 3 – Správně uhaste
Intuitivně vás může napadnout, svíčku sfouknout, nebudu vám lhát, není to nejlepší způsob, jak svíčku uhasit. Když svíčku sfouknete, začne se z ní kouřit a to nechceme, navíc můžete rozstříknout vosk ven z nádoby.
Ponořte knot do roztaveného vosku svíčky. Tím ho uhasíte a zajistíte, že bude mít "palivo", až ho budete chtít zapálit příště. Buďte opatrní s druhou možností, protože je to stále otevřený oheň.
Případně můžete nádobu překrýt nehořlavým předmětem tak, aby se k plamenu nedostal kyslík, tím pádem se uhasí.
Svíčku uhaste, pokud se z ní line kouř, bliká, nebo je plamen vysoko.
Znamená to, že se svíčka spaluje nesprávně a plamen není pod kontrolou.
Ideální plamen hoří do tvaru kapky a ve vzpřímené poloze. Nechte svíčku vychladnout, zastřihněte knot, zkontrolujte jestli není svíčka v průvanu a poté svíčku znovu zapalte.

Tip 4 – Nepalte jí příliš dlouho
Příliš dlouhé pálení sójové svíčky najednou může vést k tomu, že vůně vyhoří ještě před dohořením celé svíčky. Naše vonné sójové svíčky doporučujeme pálit maximálně 3 hodiny v kuse. To zajistí správné rozpouštění, ale také dostatek vůně. Vonné svíčky voní, dokud vosk chladne.

Tip 5 – Správně jí skladujte
Svíčky vždy skladujte na chladném, suchém a tmavém místě.
Můžete svíčku i zakrýt, když jí momentálně nemáte v plánu použít. Zabráníte tak usazování prachu na vosku, který může při zapálení zapáchat.

Závěr
Pokud se naučíte pečovat o svou sójovou svíčku, můžete ji používat mnoho hodin. Pokud se budete řídit výše uvedenými tipy, nejen že bude krásně vonět, ale také udržíte svíčku čistou a bezpečnou mezi jednotlivými použitími.

Teď už si jen stačí vybrat svou oblíbenou.