5 Tipů, jak používat parfém

Parfémy jsou tu proto, aby potěšily nejen vás, ale i vaše okolí. Jak používat parfém tak, aby jeho vůně u vás zůstala déle a zároveň potěšila lidi kolem vás? Objevte 5 osvědčených způsobů!

 

  1. Na teplé místo

Nejlepší je parfém aplikovat tam, kde krev pulzuje těsně pod kůží. Tato místa jsou teplejší, díky čemuž se vůně krásně šíří (pod vlivem tepla vonné oleje lépe oxidují). Krk, výstřih - mezi prsy, zápěstí, lokty, koleny nebo krkem - zde naneste svou oblíbenou vůni. Podpaží je rozhodně takové teplé místo - ale tady musíme být opatrní, protože parfém může dráždit oholenou nebo depilovanou pokožku.

Po nanesení parfému jej nemasírujte - například třením zápěstí o zápěstí. Tímto způsobem rozložíte molekuly vůně vrchních tónů a parfém může ztratit svou intenzitu, protože se rychleji odpařuje.

  1. Na vlasy

Vnímání vůně může být narušeno jinou kosmetikou, kterou jste si dříve nanášeli na vlasy: parfémovaný šampon nebo kondicionér, lak, stylingové vosky atd. Navíc alkohol obsažený v parfému vlasy vysuší, takže je nepoužívejte příliš často. Nejlepší je to udělat ze vzdálenosti asi 20 cm. Dalším dobrým způsobem, jak chránit vlasy, je nanášet parfém na kartáč a poté si s ním vlasy česat nebo upravovat. Takto použitá vůně bude diskrétnější.

  1. Na oblečení

Mnoho lidí, kromě míst na těle a vlasech, také aplikuje parfémy na oblečení: šály, halenky, čepice. Některé parfémy bohužel mohou na látkách zanechat nevzhledné stopy. Obzvláště hladké tkaniny jsou vystaveny skvrnám: bílé blůzy jsou v čele. Zde musíte být opatrní a "stříkat" na méně viditelná místa: na vnitřní straně manžet, pod límcem atd.

Další metodou, jak se vyhnout skvrnám, je dostat se do mlhy stříkaného parfému. Nastříkejte vůni nahoru, mírně před sebe, a poté vkročte do vonícího mraku. Tato metoda umožňuje rovnoměrné rozložení parfému na oblečení a vlasy. Je však trochu „plýtvání“, a proto je tento tip obtížný pro lidi, kteří ocení každou kapku vůně.

Na druhou stranu má metoda „mlhy“ určitou výhodu - zjemňuje i velmi intenzivní parfémy. Lidé ve vašem okolí to ocení, zvláště pokud máte rádi silné vůně. Díky takové aplikaci se nemusíte vzdát svých oblíbených výrazných vůní. 

  1. Na navlhčenou pokožku

Vůně zůstává lepší na mastné a navlhčené pokožce. Parfémy voní déle a intenzivněji u majitelů mastné pokožky, která produkuje velké množství mazu. Vůně jsou na suché pokožce mnohem méně perzistentní.

Pro prodloužení trvanlivosti a intenzity vůně stojí za to použít parfém na zvlhčenou a mastnou pleť. Musíte však být opatrní, aby prostředky používané k zvlhčování neměly samy o sobě příliš intenzivní a dlouhotrvající aroma. Nejlepší pro kosmetiku je vazelína, aplikovaná na teplé místo bezprostředně před parfémem (viz bod 1).

Parfém je dobré nanášet hned po koupeli na zvlhčené tělo - vůně se „váže“ na mírně vlhkou pokožku a později se přenese na spodní prádlo nebo oblečení.

  1. Zdravým rozumem

Vůně je individuální záležitostí. To, co je pro člověka příjemné, jemné aroma, může u ostatních způsobit nepříjemné pocity, včetně dušnosti. Při aplikaci parfémů pamatujte na lidi, se kterými se setkáte a se kterými budete pracovat. Vůně pro ně nemůže být nepříjemná. Aby k tomu došlo, mělo by to být cítit jen z krátké vzdálenosti - potřesením rukou nebo polibkem.

Malé děti jsou obzvláště citlivé na pachy, proto se vyvarujte intenzivních vůní, pokud pečujete o malé děti. S parfémy musíte být také opatrní, pokud plánujete činnost, při níž zůstáváte v těsném kontaktu s ostatními lidmi. Taková situace je určitě svatba nebo ples. Zatímco se bavíme, vůně intenzivně stoupá z našich těl, zahřátých tancem, a může být pro partnera obtěžující.

Přečtěte si také: Jak správně skladovat parfémy