Proč přestávám CÍTIT parfémy?

Někdy po několika okamžicích používání parfémů je přestaneme cítit. Znamená to, že jsme si koupili rychle se kazící parfém? Ne nutně! Přečtěte si článek o tom, jak „cítíme“ vůně.

Náš čich je skvělý nástroj, ale musíte pochopit, jak funguje. 

Nejdříve si čich zvykne na pachy, nebo jinými slovy zmírní reakce na podněty, které v tuto chvíli považuje za irelevantní. Lze zde uvést dva jevy: smyslová adaptace a habituace.

Senzorická adaptace

Není to nic jiného než přizpůsobení reakcí receptorů na sílu stimulu. Jednoduše řečeno, naše receptory jsou méně citlivé na silný stimul a naopak - citlivější na slabý stimul. Po nějaké době už není cítit ani velmi silný zápach, např. Pižmo, i když se jeho síla nezměnila. Máme tedy co do činění s desenzibilizací čichu, tedy se snížením citlivosti. Stačí však rychle změnit intenzitu čichu, např. mírný pohyb vzduchu, abychom cítili vůni znovu. Opak je známý jako senzibilizace (zvýšená citlivost na podnět). Příkladem je snímání pachu vzduchu, vody nebo země v oblastech, kde je pachů málo a jsou slabé, např. ve vysokých horách nebo v poušti.

Habituace

Trochu odlišným jevem je habituace, která má dlouhodobější povahu. Tento mechanismus funguje, když je náš kontakt s danou vůní častý. Například necítím vůni vlastního bytu, i když dokážeme cítit vůni domova jiných lidí. Pokud jde o vůně, je to obzvláště často případ, kdy používáme relativně malý počet parfémů a často se vracíme ke svým oblíbeným vůním. Prostě je přestaneme cítit, protože náš mozek neanalyzuje informace o této vůni - považuje to za irelevantní.

Dopady návyků

Při používání aromatických tekutin si musíme pamatovat, jak fungují naše smysly! V opačném případě možná budete chtít používat stále více vůně. Jeden nebo dva postřiky nestačí, ale uvolníme několik, tucet nebo dokonce několik desítek voňavých mraků. Jinými slovy, nevědomky zvyšujeme aplikaci této drogy.

 

Tento mechanismus je dvojnásobně nevýhodný. Za prvé, finanční otázka není bezvýznamná - vonná tekutina mizí z lahve alarmující rychlostí. Druhý aspekt je však rozhodně důležitější, protože ovlivňuje mezilidské vztahy. Za prvé, při častém a velkém nanášení mohou parfémy představovat pro životní prostředí zátěž. Vůně, které máme rády, zejména ve vysokých koncentracích, mohou být nepříjemné, dokonce dusivé a způsobovat ostatním bolesti hlavy.

Pokud vás toto téma zajímá, přečtěte si také náš článek: 5 Tipů jak používat parfém