5 Tipů, jak skladovat parfémy

Parfémy jsou velmi delikátní výrobky, může jim ublížit mnoho faktorů, které kazí vůni a vzhled tekutiny. Víte, jak chránit své oblíbené vůně? Přečtěte si několik tipů, které jsme pro vás připravili!

 

Jak skladovat parfémy, abyste si je užili déle

Chceme mít své oblíbené parfémy vždy po ruce, připravené k použití. Bohužel nevhodné podmínky mohou poškodit naše vůně. 

Teplota, vzduch, světlo a biologická kontaminace vonné kapaliny mají nejdůležitější vliv na parfém. Tyto faktory (jednotlivě a v kombinaci s ostatními) mohou vést ke změně vlastností: barvy, trvanlivosti nebo vůně parfému. Kde tedy uchovat vůně a kterým místům se vyhnout?

Koupelna - nepřítel číslo jedna

Parfémy jsou často velkou investicí, proto byste je měli skladovat, abyste si je mohli užívat co nejdéle. Bohužel nejoblíbenější místa, kde uchováváme své vůně, jim obvykle neslouží dobře. Koupelna právě je takové místo: právě zde se hromadí faktory, které se parfémům nelíbí: nevhodná teplota, vysoká vlhkost a někdy i jasné světlo.

Parfém nemůže vydržet extrémní teploty - ani příliš vysoké, ani příliš nízké. Mezitím v koupelnách rádi udržujeme příjemné teplo, je to často nejlépe vytápěná místnost v domě. A není divu - jen málo lidí se chce sprchovat nebo koupat v chladné místnosti.

Rychlé a velké výkyvy teploty jsou pro parfémy nebezpečné a je snadné toho v koupelně dosáhnout, například během horké lázně. Pamatujte, že je lepší skladovat parfémy při konstantní teplotě, např. 20 ° C, než je vystavovat velkým změnám až o několik stupňů.

Lednička - mráz?

Parfém je nejvhodnější uchovávat v takových prostorech, jako se uchovávají drahá vína. Proto je sběratelé parfémů často skladují ve speciálních chladných místnostech, kde je udržována konstantní teplota.

Ale jak jsme již zmínili dříve, nejde jen o samotnou teplotu, ale také o její výkyvy. Rozhodně je špatný nápad, nechat svůj parfém přes noc v chladničce a potom si ho vzít s sebou do práce. Tento postup může zničit parfém během několika týdnů. Pokud tedy parfémy již skladujeme v chladničce, dělejme to neustále a zřídka je vyjímejme, jen abychom si je nanesli na tělo nebo na oblečení.

Ložnice – uchovávat anebo ne?

V ložnici bude mnohem lepší místo pro uložení vůní. Mnoho lidí udržuje teplotu v této místnosti nižší než ve zbytku bytu nebo domu. Takové podmínky jsou pro parfémy perfektní. Jestli navíc místnost ochraňujeme před přímým sluncem a udržujeme ji v tlumeném osvětlení - např. pravidelným používáním závěsů - je to ráj pro oblíbené vůně.

Nedávejme parfémy na parapet! Zde jim může ublížit jak teplo radiátorů, tak slunce. Vůně zpravidla udržujeme mimo zdroje tepla a světla!

Parfémy se nejlépe skladují v zásuvce nebo uzavřené poličce a navíc v kartonových krabicích. To se však může pro mnohé ukázat jako nepraktické a nežádoucí. Koneckonců, chceme si vystavit okouzlující, elegantní lahve, ve kterých jsou parfémy uzavřeny! V tomto případě se jednoduše musíme rozhodnout, zda nám záleží více na trvanlivosti vůně nebo na tom, jak se často díváme na naše oblíbené lahvičky.

Parfém skladujte vždy ve svislé poloze - aby kapalina přišla do styku pouze se skleněnými částmi lahve.

 

Kabelka - pohodlí versus trvanlivost

Parfém často nosíme s sebou: v kabelce nebo v kosmetickém etue. Podmínky na takových místech mohou voňavou kapalinu poškodit. V zimě vystavíme vůně velkým výkyvům teploty a v létě teplu. Také nemáme moc pod kontrolou vlhkost vzduchu. Odborníci také poukazují na to, že parfém je poškozován třesem nebo dokonce hlukem, což je snadné při nošení parfému v kabelce.

Co dělat, pokud chcete mít své oblíbené vůně vždy po ruce. Nejlepší je vzít si s sebou jen některé odstřik vůně, abyste nezkazili celou láhev. Zde bude perfektní praktický rozprašovač, do kterého naléváme vonnou kapalinu. Pokud však takový rozprašovač nemáte po ruce, stačí kosmetické tyčinky namočené v parfémech a igelitová taška s těsným uzávěrem (např. Šňůrka). Po takové porci parfému můžete sáhnout kdykoli potřebujete. 

Existuje ještě jeden praktický způsob - používejte malé parfémy.

Doporučujeme naše inspirativní vůně do kapsy, jsou za skvělou cenu a totožné s originálními vůněmi, takže váš originální parfém může zůstat v bezpečí a zároveň ho tímto způsobem můžete mít stále u sebe.

Naše se vyznačují velkou odolností a jejich jednoduchý tvar vám umožní směle je zabalit i do malé kabelky.

Láhev - vše ve vašich rukou

Nejlepší pro parfémy jsou uzavřené obaly, které zabraňují biologické kontaminaci kapaliny a jejímu kontaktu se vzduchem. Vaše oblíbené vůně budou dokonale chráněny lahví vybavenou rozprašovačem, který nelze odstranit (odšroubovat). Ve skutečnosti je v tomto případě negativní role ovzduší a znečištění jednoduše odstraněna.

Parfémy jsou poškozovány vzdušnými složkami, jako je kyslík, voda, oxidy dusíku a oxidy síry, ale také prachem. Kyslík v kombinaci se světlem oxiduje organické sloučeniny a znečištění navíc kazí parfém.

Postarejme se o naše parfémy a budou nám sloužit mnoho let!