Jídlo, které mění vůni našeho těla

Poznejte potraviny, kterým byste se měli vyvarovat, aby vaše tělo krásně vonělo.

Ne všechny změny jsou žádoucí. Člověk dychtivě zasahuje do vůně svého těla pomocí hygienických prostředků, deodorantů, antiperspirantů nebo jednoduše parfémů. Používáme je vědomě, záměrně, protože chceme vonět krásněji pro sebe a své okolí. Existují však produkty, jejichž použití, zejména stravování, nežádoucím způsobem upravuje vůni našeho těla a potu. Jakým potravinám byste se měli vyhnout, když chcete krásně vonět?

  1. Česnek, cibule, brokolice

Zeleninu si spojujeme se samotným zdravím, a je to tak. Kontakt v kuchyni s česnekem, cibulí nebo brokolicí však signalizuje, že zdravé nemusí nutně znamenat voňavé. Bohužel všechny výše uvedené lahůdky obsahují sloučeniny síry, které nepodléhají rozkladu a jsou uvolňovány potem ven. Efekt je velmi nepříznivý pro naše estetické dojmy. Podobně fungují i ředkvičky, zelí a kedlubny. Nevylučujeme je však ze stravy, protože jsou cenným zdrojem vitamínů a minerálů.

 

  1. Durian

Z nějakého důvodu je považováno za nejvíce páchnoucí ovoce na světě. Je těžké ho jíst, protože buket je tak intenzivní, že po této specialitě mohou sáhnout jen odvážlivci. Důsledky konzumace mohou být bohužel strašlivé - zápach se také uvolňuje kůží!

  1. Červené maso

V tomto případě jsou aminokyseliny zodpovědné za pot. Uvolňují se z potních žláz a tak může docházet k nepříjemnému zápachu. Vydrží až několik hodin, když si dáte třeba tatarák (ale ruku na srdce, sám bych se tataráku nevzdal, takže se s tím určitě žít naučím). Čeští vědci dokonce udělali výzkum a přišli na to, že vůně těla vegetariánů je příjemnější než vůně masožravců.

  1. Ryba

Maso některých ryb obsahuje vitamíny skupiny B, tzv. cholin. Lidská pokožka bohužel po konzumaci získává specifický rybí zápach. Nejchutnější a nejzdravější ryby jsou bohaté na cholin: losos a tuňák. Rada zdarma! Nejezte rybí pochoutky před nějakou důležitou schůzkou! Pamatujte však, že rybí vůni může také připomínat konzumace, arašídů, špenátu a sóji. To je způsobeno uvolňováním trimethylaminu v zažívacím procesu.

  1. Vysoce zpracované potraviny

Nezdravé občerstvení, rychlé občerstvení mají další temnou stránku. Mění vůni našeho těla, a bohužel k horšímu. Důvodem je vysoký obsah nezdravých tuků a „bohatý“ na barviva, konzervační látky a dochucovadla. Tuky jsou vynikající živnou půdou pro bakterie, a proto je vůně potu lidí na tučné stravě intenzivnější, často štiplavá. Také metabolity vznikající při rozkladu umělých přísad mohou nepříznivě ovlivňovat tělesný pach.

  1. Cukry

 

Za špatný tělesný pach mohou nést vinu nejen nezdravé tuky, ale také cukry . Nezapomeňte, že se nacházejí nejen v běžném bílém cukru, ale také v nápojích, džusech a ovoci, nemluvě o sladkostech a cukrovinkách.

  1. Ostré koření

 

Také koření může zesílit tělesný pach. Je to proto, že kořeněné jídlo zvyšuje vaši tělesnou teplotu, rozšiřuje potní žlázy a zvyšuje množství potu, který vylučujete. Nepříjemný zápach je jen otázkou času. Například kari a kmín dodávají tělu velmi nepříjemný pach.

Přečtěte si také článek o tom, jak se mění vůně člověka !