Vůně člověka

Na čem závisí naše vůně a jak se přirozeně mění?

Jsme lidé, zástupci stejného druhu, takže z vlastní zkušenosti bychom měli vědět, jak člověk voní. Avšak i velmi zběžná analýza odhalí významné problémy se stovkou případů. Vůně člověka je ovlivněna věkem, pohlavím, způsobem života a kulturou, ve které vyrůstáme. Vůně, kterou vylučujeme, závisí na individuální stravě, zdravotním stavu a preferencích, řekněme jim hygienické a kosmetické. Během tisíciletí jsme se navíc naučili maskovat naši přirozenou vůni všemi druhy vůní, jako jsou parfémy. Jak tedy voní lidské tělo? Pojďme se podívat na výzkum!

 

Proč děti voní nejlépe?

Přirozená vůně našeho těla je primárně výsledkem několika faktorů: činnosti potních a mazových žláz a bakterií. Zpočátku jsou u mnoha kojenců a dětí aktivní především potní žlázy. Rozlišujeme dva typy.

První jsou ekrinní žlázy, které jsou umístěny na kůži rukou, nohou, hlavy a v menší míře také na těle a končetinách. Jsou zodpovědní za produkci vodnatého potu, který se podílí na procesu termoregulace našeho těla. Jsou aktivní od začátku našeho života, takže zpocené hlavy, ruce a nohy jsou docela běžné i u kojenců. Je zajímavé, jak dobře víme, že takový pot nevoní špatně. Je to proto, že ekrinní pot má nízký organický obsah, takže nepodporuje bakterie.

Situace se mění u mnoha dospívajících, když se do popředí dostává druhý typ potních žláz - apokrinní žlázy, známé také jako čichové žlázy. Jejich výtok je silný a mastný. Je zodpovědný za nepříjemný zápach, který vzniká při kontaktu s bakteriemi. Apokrinní žlázy vstupují do vlasových folikulů, takže se vyskytují na chlupaté pokožce - v podpaží, v oblasti rozkroku. To je také místo, kde je vůně nejintenzivnější. Teplota není odpovědná za stimulaci žláz k práci, ale emoční podněty - zejména stres.

Kromě toho jsou mazové žlázy obzvláště aktivní během dospívání a dospělosti. Produkují tzv. kožní maz, který spolu s potem vytváří na povrchu pokožky emulzi, která omlazuje pokožku a zabraňuje ztrátě vody. Je to směs kožního mazu, potu a bakteriální aktivity, která určuje specifický zápach lidského těla!

Voní ženy lépe než muži?

Apokrinní potní žlázy začínají fungovat pod vlivem pohlavních hormonů a hrají důležitou roli například v procesu hledání partnera. I když by se mohlo zdát, že jsme ztratili schopnost rozlišovat pohlaví podle čichu, výzkumy ukazují, že je to přesně naopak.

Relevantní výzkum provedli v roce 2012 vědci * - vzorky pachů byly odebrány ve věkových skupinách 20 - 30 let (mladí), 45 - 55 let (středního věku), 75 - 95 let (starých). Účastníci studie spali v 5 místnostech v tričkách, která pro ně byla připravena. Současně - v maximální možné míře eliminující vnější faktory - se měli zdržet používání parfémů, alkoholu nebo tabáku, také pikantních pokrmů. Vzorky byly poté předloženy studentům k vonění, aby se posoudila intenzita vůně a také to, zda je pro ně příjemná.

Jak se ukázalo, studenti neměli problém s rozlišováním mezi pohlavími, ale pouze s ohledem na skupiny složené z mladých a starších lidí. „Sniffers“ jednomyslně vyhodnotili, že nejintenzivnější vůně vyzařují muži středního věku a jejich vůně byla také považována za nejnepříjemnější.

Mladé a zralé ženy podle studentů „voněly“ mnohem lépe než muži v jejich věku. Navíc studentům byla vůně zralých dám příjemná! Na druhou stranu intenzita ženského pachu zůstala téměř nezměněna ve všech zkoumaných věkových skupinách.

Jak voní starší lidé?

Po 50 letech klesá aktivita mazových žláz a v 7. dekádě života také potní žlázy. Má vliv na tělesný pach. Běžně se říká, že „staří lidé voní specificky“. V Japonsku byl k označení této vůně dokonce vytvořen samostatný termín: „kareishū“.

Účastníci výše uvedeného experimentu rozhodli, že vůně lidí z nejstarší věkové skupiny je nejméně intenzivní. Pokud jde o potěšení, je tu také překvapení: starci dobře voní! 

Výše uvedený výzkum a naše zkušenosti proto ukazují, že přirozená vůně člověka se s věkem mění. U mužů jsou tyto změny viditelnější, u žen jsou o něco mírnější.

* Susanna Mitro, Amy R. Gordon, Mats J. Olsson, Johan N. Lundström, Vůně věku: Vnímání a diskriminace tělesných pachů různého věku

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371 /journal.pone.0038110