Fakta a mýty o parfémech

Pojďme se společně mrknout na nejznámější tvrzení o nákupu, testování a používání parfémů!

Parfémy jsou tak důležitou součástí našeho bytí, že si dokonce „vyvinuly“ své vlastní mýty. Dnes se podíváme na nejznámější tvrzení ohledně parfémů. 

Které se ukáže jako mýtus a které bude pravdivé? Pokračujte ve čtení!

Káva neutralizuje vůni parfému

MÝTUS. Internet je plný informací o úžasných aromatických vlastnostech kávy. Mleté nebo v zrnech se doporučuje jako lék na nepříjemný zápach v chladničce, spíži, popelnici nebo autě. Tření kávy se také doporučuje, když naše ruce voní po cibuli nebo česneku. Ve skutečnosti toto funguje dokonale! Bude ale káva dobře fungovat i v parfumerii? Bohužel ne, protože úkol se zde mírně liší: spočívá v resetování čichu, aby mohl pokračovat v testování. Mezitím je káva jen další vůní, kterou dodáváme svým smyslům. Jeho předpokládané vlastnosti čištění receptorů jsou “voňavý mýtus”! Doušek čerstvého vzduchu bude mnohem lepší, protože se vždy můžeme vrátit do parfumerie a dokončit testování!

Testery vydrží déle než parfémy

MÝTUS. Navíc docela populární, toto tvrzení nabádá spotřebitelé k opatrnosti a směle jde do světa teorií o „krvežíznivých společnostech“. Trvanlivější testery by nás měli lépe povzbudit k nákupu, a pak si vezmeme produkt se slabšími vlastnostmi domů. 

Ve skutečnosti jsou lahvičky parfémů používané jako testery stejné, jako prodávané parfémy. Žádný výrobce, nebo prodejce, který si sám sebe váží, by si takový rozpor nedovolil, zvláště když jde o jeho reputaci. Testery jsou proto náhodně vybrány z „obyčejných lahví“, i když někdy nemají všechny (např. víčko). 

Stejný parfém voní odlišně na různých lidech

SKUTEČNOST. Někteří z nás pravděpodobně znají dráždivý pocit, když parfémy, které potěší přítele, na nás voní úplně jinak. Stejná láhev, stejné složení a úplně jiný výsledek. Proč se tohle děje? Protože za výsledný efekt nejsou odpovědné pouze parfémy, ale i my sami. Léky, strava, zdraví a dokonce i věk mohou významně ovlivnit vůni našeho těla, a tím i vůni aplikovaného parfému. Zde je také důležité kouření, nebo dokonce typ pokožky. Pokud vás téma zajímá, můžete si přečíst více v příspěvku: Jídlo, které mění vůni našeho těla.

Při aplikaci parfému byste si měli vůni otřít o zápěstí

MÝTUS. To není ani mýtus, ale běžná praxe. Často tuto situaci vídáváme v parfumeriích - stříknout si parfém, či toaletní vodu na zápěstí, otřít vůni a okamžitě přiložit ruku k nosu. Na tuto metodu testování je třeba co nejdříve zapomenout. Chápeme, že pocit mokrého zápěstí může být dráždivý, ale stojí za to být trpělivý. Necháme-li parfém uvolnit svým přirozeným tempem, nejen že v nás vydrží déle, ale také krásněji odhalí jeho bohatost.

V průběhu času používaný parfém přestal vonět stejně

 SKUTEČNOST. Člověk si zřejmě zvykne na všechno, tak proč by parfém byl výjimkou. Naše smysly upřednostňují novou práci a věnují jen malou pozornost známým podnětům. Časté používání daného parfému nás nutí si na něj zvyknout a postupně ho cítit méně intenzivněji, než na začátku. Za tuto situaci jsou odpovědné dva procesy. První z nich je senzorická adaptace, což znamená, že po nějaké době přestaneme cítit i velmi silný zápach. I malá změna intenzity - např. Přiblížení nosu k voňavému oblečení nebo pohyb vzduchu a opět nastartujete své smysly. Druhý proces je mnohem časově náročnější - pravidelné používání jednoho konkrétního parfému nás nutí ho necítit. Tento proces se nazývá habituace. Více o těchto procesech si můžete přečíst v článku: Proč přestávám cítit parfém?

 

 

Parfémy nemají datum exspirace

MÝTUS. Bylo by to úžasné, ale bohužel to není pravda. Parfémy mají trvanlivost, která je obvykle mezi 24–36 měsíci. Je však třeba zmínit, že naše chování může tuto dobu výrazně zkrátit nebo prodloužit. Protože správné skladování je to, co se počítá. Parfémy nemají rádi přímé slunce a časté změny teploty. Vyjměte je z koupelny, kde jsou vystaveni střídavému působení tepla a chladu a značné vlhkosti. Bude jim lépe ve stinné ložnici. Parfémy by měly být skladovány ve stoje, stojí za to také v originální krabičce. Nesprávně uložené parfémy mohou poměrně rychle změnit jejich složení nebo dokonce barvu (parfémy často ztmavnou a modré nebo fialové také mají tendenci zezelenat).

Nyní se nenecháte zmást, protože znáte nejznámější fakta a mýty o parfémech!